Post
Ostatnio dużo słyszy się na temat wody alkalicznej, nazywanej wodą żywą. Co to za rodzaj wody i czym różni się od zwykłej „kranówki”?
Woda, z którą najczęściej mamy do czynienia w codziennym użytkowaniu ma wartość pH = 6,5 – 7,5. Jest wodą neutralną, lekko kwaśną lub lekko zasadową. Taki odczyn ma również większość wód butelkowanych. Woda alkaliczna jest zasadowa, a jej odczyn pH wynosi > 9. Woda alkaliczna często nazywana jest wodą żywą, ponieważ jej chemizm jest podobny do płynów ustrojowych w ciele człowieka.
Zalety picia żywej wody
W Internecie pojawia się mnóstwo informacji na temat zalet wody żywej. Nie wszystkie są jednak prawdziwe, dlatego postaramy się je zweryfikować.
Przede wszystkim, dzięki podwyższonemu pH woda alkaliczna pozwala na zachowanie bilansu kwasowo-zasadowego organizmu. Dzięki temu nasz organizm pracuje prawidłowo, mięśnie mogą się szybko regenerować, a układ trawienny przyspiesza swoje działanie.
Rzadko mamy czas na weryfikację tego co jemy. Nie zdajemy sobie sprawy z wpływu różnych potraw na nasz organizm. Woda alkaliczna pozwala neutralizować nadmierne zakwaszenie organizmu, które pojawia się po spożywaniu produktów takich jak kawa, mięsa, wędliny, itp. Gwarantuje znacznie lepsze samopoczucie i zdrowie fizyczne.
Kolejną zaletą wody alkalicznej jest eliminowanie wolnych rodników, czyli antyoksydacja. Picie żywej wody zapobiega powstawaniu oksydantów i zapewnia ich usuwanie. Dzięki temu, procesy starzenia organizmu zostają spowolnione, a wszystkie negatywne skutki zbyt dużej liczby wolnych rodników, np. wytwarzania komórek rakowych, zostają zredukowane.
Picie wody o wyższym pH pozwala na szybsze wchłanianie minerałów i nawadnianie organizmu. W wielu przypadkach woda alkaliczna przyczynia się do zwiększenia efektów odchudzania oraz skuteczności układu odpornościowego.
W sieci możemy przeczytać, że picie wody alkalicznej pozwoliło na całkowite wyleczenie z ciężkich chorób. Pamiętajmy jednak, że mimo rozmaitych artykułów i świadectw użytkowników żywej wody, nie pozwoli ona na wyleczenie organizmu z różnych schorzeń. Pozwoli natomiast na zwiększenie efektywności tradycyjnego leczenia, a sam wpływ wody alkalicznej nie został ostatecznie potwierdzony naukowo.
Na pewno najlepszym sposobem na zbadanie efektów picia alkalicznej wody, jest jej przetestowanie.
Jak podwyższać odczyn pH wody? Domowe sposoby alkalizacji wody
➤ Cytryna
Jednym z najprostszych sposobów na otrzymanie wody o zwiększonym pH jest dodanie do niej świeżych plasterków cytryny i łyżki soli. Wbrew pozorom, mimo kwaśnego smaku cytryna ma właściwości zasadowe. Tak przygotowaną wodę najlepiej odstawić na dobę i wypić na drugi dzień.
➤ Alkaliczna woda butelkowana
Gotową, naturalną wodę alkaliczną można kupić w butelkach. Pochodzi ona ze źródeł naturalnych. Jej odczyn pH wynosi ok. 9,2. Niestety nie można jej długi przechowywać, a cena jest znacznie droższa niż zwykłej wody. Na polskim rynku znajdziemy kilka jej rodzajów. Najpopularniejsza jest woda JAVA wydobywana niedaleko nas, w okolicach Brzozowa.
➤ Proszek alkalizujący wodę
Proszek alkalizujący w saszetkach to bardzo łatwy i szybki sposób na uzyskanie alkalicznej wody. W skład saszetek wchodzą minerały pochodzące z japońskich koralowców. Działają antyoksydacyjnie, umożliwiają podwyższenie stężenia minerałów.
➤ Dzbanek alkalizujący do wody
Zasada działania takiego dzbanka opiera się na trzech etapach. Na początku woda przepływa przez wkład węglowy, który poprawia jej smak i zapach. Kolejno następuje podniesienie pH wody oraz jej antyoksydacja, poprzez wprowadzenie ujemnie naładowanych jonów wodorowych. Dodatkowo woda zyskuje zmniejszenie potencjału ORP. Woda zalkalizowana przeznaczona do spożycia stanowi ok. połowę przefiltrowanej wody ( w przypadku standardowego dzbanka o poj. 3,2 l, do spożycia przeznaczone jest ok. 1,8 l).
➤ Liniowy jonizator wody
Liniowy jonizator wody to najnowsze rozwiązanie do podwyższania odczynu pH. Najczęściej stosowany jest jako dodatkowy stopień w filtrach odwróconej osmozy. Zastosowanie wkładu liniowego do alkalizacji zapewnia:
- ✔️ wzbogacanie wody w minerały: potas, wapń, magnez, itd., poprawiając przemiany metaboliczne organizmu,
- ✔️ likwidowanie szkodliwych toksyn,
- ✔️ zwiększanie przyswajalności pierwiastków mineralnych,
- ✔️ szybsze i skuteczniejsze nawadnianie organizmu poprzez zmniejszenie klasterów wody,
- ✔️ usuwanie wolnych rodników, spowalniając starzenie się organizmu,
- ✔️ uzyskiwanie lepszego smaku, podwyższenie pH i jednoczesne obniżenie ORP wody,
- ✔️ zmniejszenie ryzyka zachorowań na cukrzycę, nowotwory, choroby układu krążenia,
- ✔️ kompatybilność z większością systemów RO dostępnych na rynku.
W porównaniu do jonizatorów wody, koszty wkładów jonizujących są znacznie mniejsze.
W ofercie naszego sklepu posiadamy wkład jonizujący wodę Supreme-Biocera S-L-FIR-BIO. Zachęcamy do przetestowania.
Użytkownicy oceniają ten artykuł na:
5/5 na (wszystkich ocen: 7)